Pasta z topinamburu i białej fasoli
Topinambur, czyli słonecznik bulwiasty bogaty w potas, żelazo oraz witaminę B1 w połączeniu z białą fasolą równie bogatą w potas, a w dodatku wapń i fosfor … razem tworzą zdrowe smarowidło, idealne na kanapki. Polecam z dodatkiem szczypioru lub ulubionych kiełków.
Składniki:
500 g topinamburu
1 szklanka ugotowanej białej fasoli
2 łyżki oliwy extra vergine, dałem takiej
1 łyżeczka suszonego cząbru
sól morska, świeżo mielony pieprz do smaku
Wykonanie:
Topinambur obieramy, kroimy na kawałki, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Ugotowany topinambur odcedzamy z wody i odstawiamy do przestygnięcia. Do wysokiego naczynia przekładamy ugotowaną białą fasolą i topinambur. Dodajemy oliwę, cząber oraz sól i pieprz. Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą i pieprzem.
Smacznego!
Dodaj komentarz