Pasztet wieprzowo – drobiowy z oliwkami

Aromatyczny pasztet domowej roboty z dodatkiem oliwek. Idealna konsystencja i wyrazisty smak. Polecam z chrupiacą bagietką lub jeszcze ciepłą kromką domowego chleba.   IMGP3727

Składniki:

600 g mięsa wieprzowego (dałam łopatkę)

200 g surowego boczku

500 g wątróbki drobiowej

100 g oliwek

2 duże cebule

3 ząbki czosnku

1 czerstwa bułka

1 jajko

olej do smażenia

majeranek

1 chili

sól

pieprz

Wykonanie:

Mięso kroimy na kawałki, oprószamy solą, pieprzem i majerankiem, podsmażamy na patelni wraz z papryczką chili. Gdy mięso zmięknie przekładamy do dużego naczynia. Papryczkę wyjmujemy. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni, na której wcześniej smażyliśmy mięso. Gdy cebula się zeszkli przekładamy ją do naczynia z mięsem. Wątróbki myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, smażymy kilka minut, tak aby nie straciły soczystości. Przekładamy do pozostałych produktów. Do naczynia z podsmażonym mięsem, wątróbką i cebulą dodajemy przeciśnięty prze praskę czosnek, namoczoną w wodzie bułkę oraz jajko. Wszystkie składniki mieszamy i blendujemy lub 2- krotnie mielimy przez maszynkę. Do masy dodajemy oliwki, ponownie doprawiamy solą i pieprzem. Oliwki możemy dodać również przed zmieleniem, wówczas nie będą widoczne w paszczecie. Masę przekładamy do ramekinów bądź do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (ja pasztet piekłam w 2 ramekinach i w formie na muffiny wyłożonej papierem do pieczenia). Pasztet wstawiamy do nagrzanego  piekarnika  do 180 st. C na ok. 30 min.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa