Pavlova z truskawkami i lemon curd

Beza … cytrynowy, orzeźwiający krem, śmietana i truskawki. Takie połączenie musi być pyszne … i jest! Polecam!
IMGP5369 IMGP5372

Składniki na bezę:

6 jajek klasy L, potrzebne będą tylko białka

300 g drobnego cukru do wypieków

1 łyżka octu

1 łyżka mąki ziemniaczanej

szczypta soli

Składniki na krem:

250 g serka mascarpone

500 ml śmietany kremówki 30%

4 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

250 ml lemon curd, z tego przepisu

200 g świeżych truskawek, odszypułkowanych i pokrojonych

kilka listków świeżej mięty

Wykonanie beza pavlova:

Na dużej blasze układamy papier do pieczenia, na jego środku rysujemy okrąg ok. 24 cm. Piekarnik nastawiamy na 170 st. C. (piekę z termoobiegiem)

Do wysokiego naczynia wlewamy białka, dodajemy szczyptę soli i miksujemy do uzyskania sztywnej piany. Następnie po łyżce dodajemy cukier miksując do czasu uzyskania gładkiej, elastycznej piany, w której nie będzie wyczuwalnych kryształków cukru. Do piany z białek oddajemy ocet i mąkę ziemniaczaną, ponownie miksujemy. Otrzymaną masę białkową wykładamy na papier, formując okrąg, sprawnymi ruchami szpatułki podciągamy masę do góry tworząc mały „torcik”. Uformowana masę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170 st.C na ok.5 minut, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 135 st. C i pieczmy prze ok 1,5 godziny. Bezę studzimy w uchylonym piekarniku.

Wykonanie krem:

Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier puder i serek mascarpone, ponownie miksujemy, ale niezbyt długo,aby śmietan się nie zważyła.

Na bezę wykładamy krem cytrynowy (lemon curd) następnie  bitą śmietanę z mascarpone. Na wierzch układamy truskawki, dekorujemy listkami mięty.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa