Pieczeń rzymska
Pieczeń rzymska doskonała na zimno i na ciepło.
Składniki:
1,2 kg mięsa wieprzowego (łopatka)
2 małe cebule
2 ząbki czosnku
1 czerstwa bułka
3 jajka
1 łyżka soli
1 łyżka pieprzu lub więcej
½ łyżeczki ostrej papryki
1 łyżka majeranku
Wykonanie:
Mięso myjemy i mielimy przez maszynkę. Bułkę zalewamy mlekiem. Cebulę ścieramy na tarce lub bardzo drobno szatkujemy. Do mięsa dodajemy jajka, odsączoną z wody bułkę, cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i przyprawy. Mięso wyrabiamy ręką do czasu aż uzyskamy zwartą masę. Mięso przekładamy do wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem formy, dokładnie je ubijamy aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Pieczemy w temperaturze 180 st. C ok. 60 minut. Pieczeń na wierzchu powinna się ładnie zarumienić.
Pieczeń rzymska u mnie w wersji bez gotowanych na twardo jajek w środku. Jeśli jednak chcecie możecie ugotować na twardo 5 jajek, obrać ze skorupek i wcisnąć do mięsa, wierzch przykryć mięsem i upiec w piekarniku.
Smacznego!
Super że wrzuciłaś właśnie ten przepis, dziś zrobię, będzie do bułeczek do pracy 🙂 uwielbiam!