Pieczona rolada z boczku
Dziś mam dla Was przepis na pyszną pieczeń … ulubiony przysmak mojego Szanownego Małżonka … pieczony boczek w formie rolady … z dużą ilością suszonego majeranku! Taka domowa wędlina smakuje najlepiej!
Szczerze się przyznam, że też ją czasem … często … podjadam 😉
Składniki:
1 kilogram surowego boczku (najlepiej w kształcie prostokąta)
½ łyżeczki soli
3/4 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu (można dać mniej)
1 łyżka suszonego majeranku
1 łyżeczka oleju rzepakowego
Wykonanie:
Piekarnik nastawiamy na 180 st. C
Przygotowujemy rękaw do pieczenia, jeden koniec zawiązujemy sznurkiem. Odstawiamy. Szykujemy kawałek sznurka do związania rolady.
Boczek myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Oprószamy z każdej strony solą. Układamy chudszą stroną do góry, posypujemy obficie świeżo mielonym pieprzem oraz majerankiem. Zwijamy wzdłuż dłuższego boku, obwiązujemy sznurkiem i wkładamy do rękawa do pieczenia. Koniec folii związujemy sznurkiem i wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 1,5 godziny. Pieczeń wyjmujemy z rękawa i odstawiamy do przestygnięcia. Zimną roladę kroimy na plasterki i podajemy … idealna na kanapki.
Smacznego!
Dodaj komentarz