Pieczone buraki
Buraki pieczone w piekarniku z dodatkiem oliwy, miodu, octu balsamicznego i aromatycznych przypraw. Podawane z fetą lub jako dodatek do dań mięsnych.
Składniki:
3 średniej wielkości buraki
1 cebula
4-5 ząbków czosnku
Składniki na marynatę:
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżeczka miodu
4 łyżki oliwy extra vergine
1/3 łyżeczki soli morskiej
1/3 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
1/3 łyżeczki suszonego oregano
1/3 łyżeczki suszonej bazylii
¼ łyżeczki suszonego rozmarynu
Wykonanie:
Piekarnik nastawiamy na 180 st. C.
Buraki obieramy ze skóry, kroimy na ćwiartki, a następnie jeszcze na mniejsze części. Czosnek i cebulę obieramy, cebulę kroimy na ósemki. Odstawiamy.
W większej misce mieszamy wszystkie składniki na marynatę, wyrzucamy pocięte buraczki, cebulę i czosnek, mieszamy. Obtaczane w marynacie warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy na ok. 1 ½ godziny do piekarnika. Po godzinie buraczki przykrywamy folią aluminiową.
Buraki podajemy na ciepło do mięs lub w formie sałatki z fetą.
Smacznego!
Buraki to moje ulubione oprócz cukinii warzywo. Chętnie się poczęstuje 😉
Czy buraki mają być surowe czy gotowe
Surowe
Wygląda wyśmienicie i bardzo podoba mi się pomysł. Ja zazwyczaj buraki po upieczeniu blenduję lub robię z nich chipsy. Chętnie Twój przepis wypróbuję 🙂
Zapraszam 🙂 są pyszne!
Dziś będę próbowała. Rozumiem że bez przykrycia pieczesz.tylko dopiero po godzinie przykrywasz.juz je uszylowałam. Zaraz wylądują w piekarniku.
Tak, pod koniec przykrywamy.Smacznego:)
folia jest niezdrowa, moze lepiej uzyc naczynia do pieczenia z pokrywka?
Oczywiście można, nawet lepiej 🙂
Muszę spróbować. Wygladają obłędnie!
Polecam, są świetne:-) wczoraj znów robiłam:-)
Dziękuję za przepis!!
Czy buraki przykrywamy na czas pieczenia?
Przepraszam….doczytałam:))
Pod koniec można przykryć. Pozdrawiam:-)
Ja piekę buraki w folii ok 1,2 godz w 180 stpo lekkim ostudzeniu obieram tre i dopiero doprawiam do smaku
o tak nigdy nie robiłam, muszę spróbować, dzięki :)))
Czy dla 4 osób mam podwoić składniki ?
Tak można upiec więcej, są smaczne:)
Próbowałem wyśmienite
Cieszę się:)
Witam jestem w trakcie już pieczenia zapach przepiękny myślę że smak będzie równie apetyczny .dzięki za przepis
Smacznego:)
I jadłam i sama robiłam
Są rewelacyjne! Świetne jako przegryzka z lampką wina na tzw. babski posiad
Bardzo się cieszę, że smakują:)
Rewelacja robię już drugi raz przepyszne .dzięki że podzieliłas się przepisem
bardzo proszę 🙂
Przepyszne!! Robiłam z długich buraków, bo są słodsze.
a z powiększonej porcji na spróbowanie na zimno nic nie zostało 😉
Cieszę się :). Ja zawsze zwiększam porcję a i tak nic nie zostaje;)))
Czy ocet balsamiczny można zastąpić octem jabłkowym np. Fajny przepis ale ja nie używam octu 🙂
Tak można zastąpić, chociaż polecam kiedyś spróbować z octem balsamicznym, nadaje fajnego smaku potrawom
Zrobiłam Wprawdzie zamiast miodu do marynaty dałam syrop klonowy ale wkrótce zrobię z miodem. Porównam. Te w mojej wersji – PYCHA
Cieszę się, że smakowały :))
To jest to co my misie kochamy naj naj naj….
Dziekuje za to cudo
Pieczone buraczki są super! Cieszę się, że smakowały :)))
Zapowiada się smakowicie
Czy nadają się do zamrożenia albo do zapasteryzowania w słoiku? Dostałam dużo buraków i zastanawiam się co z nimi zrobić oprócz zwykłych buraczków 😉
Myślę że zamrozić można, ale osobiście nie próbowałam
Ja piekłem godzinę w 180 syopniach, później 30 min grillowałem w piekarniku.
Wyszły extra.
cieszę się 🙂
Najlepsze jakie w życiu jadłam, bez rozmarynu bo nie miałam i dodałam pokrojoną marchewkę w plasterki. Obłęd, będę korzystać z tego przepisu:)
Cieszę się 🙂 pozdrawiam
Ja nie piekę w naczyniu tylko na blaszce z piekarnika a czosnek i cebulę daję w lupince. Wychodzi wiecej i bardziej chrupiace kroję na fryrki i dzieki temu szybciej mozna wyjąć 🙂
muszę też tak spróbować 🙂
Piekarnik góra dół czy termoobieg
Góra dół
Ile kcal moze mieć taką porcja? Tzn. Całość
Dzisiaj robię już kolejny raz, rewelacja!!!
Domownicy zaskoczeni smakiem i wyglądem, dziękuję
Uwielbiam buraki. W tej formie jeszcze nie jadlam. Dziś sprobuje. Dzieki za ten przepis