Pieczone buraki w czerwonym winie

Pieczone buraki w aromatycznej marynacie … świetne, jako dodatek do mięs i sałatek … same, jako przekąska również dobrze smakują 🙂

buraki pieczone w winie (10)

Składniki:

4 średniej wielkości buraki

Składniki na marynatę:

½ szklanki czerwonego, wytrawnego wina

1 łyżka octu balsamicznego

1 łyżeczka miodu

4 łyżki oliwy extra vergine

1/3 łyżeczki soli morskiej

1/3 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

1/2 łyżeczki suszonej bazylii

1/2 łyżeczki suszonego oregano

Wykonanie:

Piekarnik nastawiamy na 180 st. C.

Buraki obieramy ze skóry, kroimy na ćwiartki, a następnie jeszcze na mniejsze części.

W większej misce mieszamy wszystkie składniki na marynatę, wyrzucamy pocięte buraczki, mieszamy. Obtaczane w marynacie warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego (razem z marynatą) i wstawiamy na ok. 1 ½ godziny do piekarnika. Po godzinie buraczki przykrywamy folią aluminiową.

Buraki podajemy na ciepło do mięs lub jako składnik sałatek.

Smacznego!

4 odpowiedzi na „Pieczone buraki w czerwonym winie”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa