Pieczone jabłka z rodzynkami i orzechami włoskimi
Jabłka zapiekane z rodzynkami, orzechami włoskimi i odrobiną płatków owsianych. Przyprawione szczyptą cynamonu i odrobiną cukru trzcinowego. Smaczny, zdrowy i szybki deser na weekendowe popołudnie, ale i nie tylko …
Składniki:
5 jabłek średniej wielkości
5 małych biszkoptów
garść rodzynek
garść orzechów włoskich
ok.3 łyżeczki płatków owsianych
5 szczypt cynamonu
5 łyżeczek cukru trzcinowego
Wykonanie:
Piekarnik nastawiamy na 180 st. C. Jabłka myjemy i osuszamy. Ścinamy wierzch jabłek i za pomocą łyżeczki wydrążamy gniazda nasienne. Jabłka układamy w naczyniu żaroodpornym. Na spód każdego jabłka wkładamy po rozłamanym biszkopcie. Następnie wsypujemy rodzynki, orzechy oraz po niecałej łyżeczce płatków owsianych. Wierzch każdego jabłka oprószamy cynamonem i posypujemy łyżeczką cukru. Następnie nafaszerowane owoce przykrywamy wcześniej odkrojoną częścią jabłka. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 30 minut lub dłużej w zależności od wielkości jabłek. Podajemy na ciepło.
Smacznego!
Dodaj komentarz