Pierogi pieczone z farszem dyniowym
Pieczone pierogi z pikantnym farszem z pieczonej dyni i papryki, podawane na ciepło lub zimno z jogurtowym dipem. Świetna przekąska na imprezę. Polecam!
Składniki na ciasto ok. 26 szt.:
450 g mąki pszennej
120 g roztopionego masła
2 jajka
14 g suchych drożdży
¼ szklanki ciepłej wody
1/3 łyżeczki soli morskiej
Składniki na farsz:
ok. 1300 kg dyni olbrzymiej
1 duża czerwona papryka
½ łyżeczki mielonej chili
½ łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
1 łyżeczka suszonego oregano
½ łyżeczki soli morskiej
Dodatkowo:
1 jajko do posmarowania pierogów
pestki dyni do ozdoby
Składniki na jogurtowy dip:
400 g jogurtu naturalnego
½ łyżeczki soli morskiej
świeżo mielony pieprz
1 łyżka poszatkowanego świeżego koperku
Wykonanie farsz:
Dynię kroimy na kawałki, wyciągamy miąższ i rozkładamy na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Paprykę przekrawamy na pół, pozbawiamy gniazda nasiennego i układamy na blasze. Warzywa wstawiamy do piekarnika i pieczemy do miękkości (ok. 30 minut) w temperaturze 180 st. C z termoobiegiem. Paprykę wyciągamy prędzej.
Warzywa studzimy, z dyni wybieramy łyżką miąższ, paprykę obieramy ze skórki, przekładamy do naczynia i blendujemy na gładką masę. Doprawiamy pieprzem, chili, oregano i solą. Mieszamy i odstawiamy.
Wykonanie ciasto:
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy drożdże, sól, wbijamy jajka, wlewamy roztopione masło i wodę. Wszystkie składniki mieszamy a następnie przekładamy na stolnicę i zagniatamy gładkie ciasto. Rozwałkowujemy cienko i wykrawamy okręgi średnicy ok. 8 cm.
Na każdy krążek nakładamy po łyżeczce farszu i zawijamy pieroga. Końcówki ciasta zduszamy i zagniatamy widelcem z obu stron. Pierogi rozkładamy na blasze wyłożonej papierem od pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem i zdobimy pestkami dyni. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 st. C (z termoobiegiem) przez ok 25 minut.
Pierogi podajemy na ciepło lub zimno z jogurtowym dipem.
Wykonanie jogurtowy dip:
Wszystkie składniki na dip umieszczamy w miseczce, dokładnie mieszamy i gotowe.
Smacznego!
Dodaj komentarz