Pierogi pieczone z farszem dyniowym

Pieczone pierogi z pikantnym farszem z pieczonej dyni i papryki, podawane na ciepło lub zimno z jogurtowym dipem. Świetna przekąska na imprezę. Polecam!

pierogi pieczone z dynią (69)kopiapierogi pieczone z dynią (68)

Składniki na ciasto ok. 26 szt.:

450 g mąki pszennej

120 g roztopionego masła

2 jajka

14 g suchych drożdży

¼ szklanki ciepłej wody

1/3 łyżeczki soli morskiej

Składniki na farsz:

ok. 1300 kg dyni olbrzymiej

1 duża czerwona papryka

½  łyżeczki mielonej chili

½ łyżeczka świeżo mielonego pieprzu

1 łyżeczka suszonego oregano

½ łyżeczki soli morskiej

Dodatkowo:

1 jajko do posmarowania pierogów

pestki dyni do ozdoby

Składniki na jogurtowy dip:

400 g jogurtu naturalnego

½ łyżeczki soli morskiej

świeżo mielony pieprz

1 łyżka poszatkowanego świeżego koperku

Wykonanie farsz:

Dynię kroimy na kawałki, wyciągamy miąższ i rozkładamy na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Paprykę przekrawamy na pół, pozbawiamy gniazda nasiennego i układamy na blasze. Warzywa wstawiamy do piekarnika i pieczemy do miękkości (ok. 30 minut) w temperaturze 180 st. C z termoobiegiem. Paprykę wyciągamy prędzej.

Warzywa studzimy, z dyni wybieramy łyżką miąższ, paprykę obieramy ze skórki, przekładamy do naczynia i blendujemy na gładką masę. Doprawiamy pieprzem, chili, oregano i solą. Mieszamy i odstawiamy.

Wykonanie ciasto:

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy drożdże, sól, wbijamy jajka, wlewamy roztopione masło i wodę. Wszystkie składniki mieszamy a następnie przekładamy na stolnicę i zagniatamy gładkie ciasto. Rozwałkowujemy cienko i wykrawamy okręgi średnicy ok. 8 cm.

Na każdy krążek nakładamy po łyżeczce farszu i zawijamy pieroga. Końcówki ciasta zduszamy i zagniatamy widelcem z obu stron. Pierogi rozkładamy na blasze wyłożonej papierem od pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem i zdobimy pestkami dyni. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 st. C (z termoobiegiem) przez ok 25 minut.

Pierogi podajemy na ciepło lub zimno z jogurtowym dipem.

Wykonanie jogurtowy dip:

Wszystkie składniki na dip umieszczamy w miseczce, dokładnie mieszamy i gotowe.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa