Pierogi ruskie

Pierogi ruskie …  domowe i pyszne 🙂 

Składniki na ciasto:

300 g mąki pszennej 

30 g masła

2 duże szczypty soli

200 g gorącej wody

Składniki na farsz:

ok 1/2 kg ziemniaków

500 g twarogu

2 cebule

sol, pieprz do smaku

Wykonanie farsz:

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Ugotowane ziemniaki odcedzamy z wody, przeciskamy przez praskę lub ugniatamy na gładką masę. Ziemniaczane puree odstawiamy do przestygnięcia.

Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, podsmażamy na oleju, aż się ładnie zeszkli.

Twaróg mielimy na gładko lub ugniatamy widelcem (ja tak często robię). Do masy ziemniaczanej dodajemy twaróg i cebulę, składniku doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Odstawiamy.

Wykonanie ciasto:

Do gorącej wody  wrzucamy masło, odstawimy na chwilę, aby masło się rozpuściło.

Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy sól. Z mąki robimy kopczyk i cały czas zagarniając mąkę wlewamy gorącą wodę z masłem. Ja na początku ciasto  wygniatam  w większej misce (mniejszy bałagan;). Ciasto wyrabiamy aż zrobi się elastyczne i będzie ładnie odchodziło od rąk. Następnie przykrywamy je czystą ściereczką albo talerzem na ok 10 minut. 

Ciasto dzielimy na trzy części, każdą cześć kolejno rozwałkowujemy. Z pomocą szklanki lub obręczy wykrawamy kółka, układamy farsz  i  lepimy pierogi. Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie do czasu, aż wypłyną na powierzchnię. Pierogi podajmy z podsmażona cebulką. 

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa