Pierogi ruskie
Pierogi ruskie … domowe i pyszne 🙂
Składniki na ciasto:
300 g mąki pszennej
30 g masła
2 duże szczypty soli
200 g gorącej wody
Składniki na farsz:
ok 1/2 kg ziemniaków
500 g twarogu
2 cebule
sol, pieprz do smaku
Wykonanie farsz:
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Ugotowane ziemniaki odcedzamy z wody, przeciskamy przez praskę lub ugniatamy na gładką masę. Ziemniaczane puree odstawiamy do przestygnięcia.
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, podsmażamy na oleju, aż się ładnie zeszkli.
Twaróg mielimy na gładko lub ugniatamy widelcem (ja tak często robię). Do masy ziemniaczanej dodajemy twaróg i cebulę, składniku doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Odstawiamy.
Wykonanie ciasto:
Do gorącej wody wrzucamy masło, odstawimy na chwilę, aby masło się rozpuściło.
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy sól. Z mąki robimy kopczyk i cały czas zagarniając mąkę wlewamy gorącą wodę z masłem. Ja na początku ciasto wygniatam w większej misce (mniejszy bałagan;). Ciasto wyrabiamy aż zrobi się elastyczne i będzie ładnie odchodziło od rąk. Następnie przykrywamy je czystą ściereczką albo talerzem na ok 10 minut.
Ciasto dzielimy na trzy części, każdą cześć kolejno rozwałkowujemy. Z pomocą szklanki lub obręczy wykrawamy kółka, układamy farsz i lepimy pierogi. Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie do czasu, aż wypłyną na powierzchnię. Pierogi podajmy z podsmażona cebulką.
Smacznego!
Dodaj komentarz