Pierogi z dżemem

Pierogi z dżemem … smak dzieciństwa! 

Składniki na ciasto:

300 g mąki pszennej

szczypta soli

125 ml wrzącej wody

jajko

20 g masła

Dodatkowo :

słoiczek dżemu porzeczkowego

Wykonanie:

Mąkę przesiewamy do większej miski, dodajemy sól. Do małej miseczki lub kubka wkładamy masło i zlewamy gorącą wodą, mieszamy i czekamy aż masło się roztopi.Do mąki wlewamy stopniowo gorącą wodę z masłem i mieszamy łyżką, dodajemy roztrzepane jajko i wyrabiamy ciasto ręką ok. 5 minut.

Ciasto dzielimy na 3 części, owijamy folią i odkładamy na ok. 30  minut.

Jedną część ciasta wyciągamy z foli i rozwałkowujemy na grubość 2-3 mm podsypując mąką. Wycinamy koła średnicy ok. 8-9 cm, na każdym wyciętym kawałku ciasta układamy po łyżeczce farszu i zlepiamy pieroga, zaciskając brzegi palcami lub widelcem. Pierogi wrzucamy do wrzącej i gotuje do czasu aż wypłyną na wierzch.

Pierogi można zamrozić i ugotować później. Ugotowane podajemy ze z jogurtem naturalnym.

Smacznego!

Przepis na ciasto pochodzi z Kwestii Smaku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa