Pierogi z serem w sosie pomarańczowo-cynamonowym
Tradycyjne pierogi z serem w świątecznym wydaniu … z miodem, pamarńczą, cynamonem i nutą przecudnie słodkiego anyżu.
Składniki na ciasto:
3 szkl. mąki pszennej
1 szkl. gorącej wody
½ łyżeczki soli
Składnik na farsz:
500g białego sera
3 żółtka
¾ szkl. cukru pudru
Składniki na sos:
sok z 2 pomarańczy
2 łyżki miodu
½ łyżeczki cynamonu
2 gwiazdki anyżu
2 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy sól. Na środku usypanego z mąki kopca robimy wgłębienie i wlewamy po trochu gorącą (nie wrzącą) wodę wyrabiając ciasto tak, aby uzyskać elastyczną, miękką masę. Ciasto dzielimy na 3 części, owijamy folią i odkładamy na kilka minut, w tym czasie przygotowujemy farsz. Ser rozduszamy widelcem, dodajemy żółtka i cukier puder. Całość mieszamy ucierając widelcem. Jedną część ciast wyciągamy z foli i rozwałkowujemy na grubość 2-3 mm podsypując mąką. Wycinamy koła średnicy ok. 8-9 cm, na każdym wyciętym kawałku ciasta układamy po łyżeczce farszu i zlepiamy pieroga, zaciskając brzegi palcami lub widelcem. Pierogi wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy, do czasu aż wypłyną na wierzch.
Sos pomarańczowo –cynamonowy
Do małego rondla wyciskamy sok z pomarańczy, dodajemy miód, cynamon, skórkę pomarańczową i gwiazdki anyżu. Gotujemy do czasu, aż sos się zredukuje. Pierogi podajemy polane sosem.
Smacznego!
CUDNE 🙂
Robiłam i pierogi wyszły przepyszne. Do sosu zamiast pomarańczy (bo nie miałam) dodałam sok pomarańczowy z kartonika i goździki zamiast gwiazdek anyżu, ale i tak niebo w gębie;))