Pizza na pszenno-żytnim cieście ze szpinakiem i czerwoną papryką
Składniki:
1 szkl. mąki żytniej
1 szkl. mąki pszennej
½ szkl. ciepłej wody
1 paczka suchych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 szczypta soli
3 łyżki oliwy z oliwek
Dodatkowo:
sos pomidorowy lub koncentrat
1 mała cebula
szpinak w brykiecie 7 szt.( szpinak rozmrażamy przed położeniem na ciasto)
½ czerwonej papryki
kilka plastrów ulubionej szynki
100 g ulubionego żółtego sera
garść oliwek
pieprz
zioła prowansalskie
Wykonanie:
Wszystkie suche składniki umieszczamy w naczyniu, wlewamy oliwę i ciepłą wodę. Ciasto wyrabiamy rękę odstawimy do wyrośnięcia, gdy podwoi swoją objętość wyrabiamy ponownie, formujemy okrąg i przekładamy na papier do pieczenia na dużą blachę. Tak przygotowany spód do pizzy wstawiamy do piekarnika na ok. 7 min. w temperaturze 220 st. C. Następnie lekko podpieczone ciasto smarujemy sosem pomidorowym, posypujemy ziołami, następnie układam cebulę, szynkę, szpinak, pokrojoną w cienkie słupki paprykę, oliwki oraz ser. Wstawiamy do piekarnika na 10 minut i gotowe!
Smacznego!
Dodaj komentarz