Pizza z camembertem i szpinakiem
Coś innego….ze szpinakiem
Składniki:
2 szkl. mąki
½ szkl. wody
1 paczka suchych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 szczypta soli
3 łyżki oliwy z oliwek
Dodatkowo:
Sos pomidorowy
1 mała cebula
kilka plastrów salami
kilka pieczarek
garść zielonych oliwek
garść czarnych oliwek
szpinak
ser camembert
Wykonanie:
Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu, wyrabiamy rękę następnie odstawimy do wyrośnięcia. Ciasto, gdy podwoi swoją obejętość wyrabiamy ponownie, formujemy okrąg i przekładamy na papier do pieczenia na dużą blachę. Tak przygotowany spód wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temp. 200 st.C na ok.10 min. Lekko podpieczone ciasto smarujemy sosem pomidorowym, posypujemy bazylią, pieprzem, chili, następnie układamy ser, cebulę, salami, szpinak, czarne i zielone oliwki oraz ser camembert. Wstawiamy do piekarnika na kolejne 10 min i gotowe!
Dodaj komentarz