Placki ziemniaczane z piekarnika

Placki ziemniaczane w lżejszym wydaniu … pieczone w piekarniku … chrupiące. Dobrze smakują na ciepło jak i na zimno, podawane w formie przekąsek z dodatkiem ulubionych sosów.

placki ziemniaczane z piekarnika (6)

Składniki:

6-7 większych ziemniaków

1 małe cebula

½ łyżeczki soli morskiej lub himalajskiej

1 jajko

50 g roztopionego masła

1 łyżka poszatkowanej natki pietruszki

Wykonanie:

Dwie blach z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Odstawiamy. Piekarnik nastawiamy na 200 st. C.

Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach (nie na papkę tak jak w przypadku tradycyjnie pieczonych placków ziemniaczanych). Jeżeli zajdzie taka potrzeba odciskamy wodę z ziemniaków. Na tarce ścieramy również cebulę. Do ziemniaków i cebuli wbijamy jajko, dodajemy roztopione masło, natkę pietruszki i sól. Mieszamy.

Po łyżce ziemniaczanej masy przekładamy na wcześniej przygotowane blachy, rozsmarowujemy na dość cienkie placki. Wstawiamy do piekarniki i pieczemy ok .15- 20 minut ( czas pieczenie dobieramy do grubości placków, sprawdzamy w trakcie pieczenia).

Placki podajemy, jako dodatek do dan głównych, jako przekąska lub same z ulubionymi sosami.

Smacznego!

Ps. Tak jadła je moja Córka, z jogurtem naturalny i pietruszką:). Sama przygotowała kompozycję i przyszła do zdjęcie:)

placki ziemniaczane z piekarnika (8)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa