Pstrąg pieczony z cytryną i pietruszką
Pomysł na obiad … pstrąg pieczony z cytryną i aromatyczną pietruszką, podawany z pieczonymi ziemniakami.
Składniki:
2 średniej wielkości pstrągi
1 cytryna
1 pęczek pietruszki
2 małe cebulki dymi lub jedna duża cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
sól morska
świeżo mielony pieprz
Wykonanie:
Piekarnik nastawiamy na 180 st.C. Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
Pstrągi skrobiemy, pozbawiamy wnętrzności i dokładnie opłakujemy pod bieżącą wodą. Ryby osuszamy papierowym ręcznikiem, nacieramy solą i pieprzem. Do wnętrza ryby wkładamy posiekaną pietruszkę, kawałki cytryny oraz plasterki czosnku. Obok rozkładamy kilka plasterków cytryny oraz cebulkę. Całość skrapiamy oliwą i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok.25 – 30 min w zależności od wielkości ryb.
Podajemy z pieczonymi ziemniakami, np. z tego przepisu.
Smacznego!
Dodaj komentarz