Pstrąg pieczony z cytryną i pietruszką

Pomysł na obiad … pstrąg pieczony z cytryną i aromatyczną pietruszką, podawany z pieczonymi ziemniakami.

pstrąg pieczony (21) pstrąg pieczony (5)

Składniki:

2 średniej wielkości pstrągi

1 cytryna

1 pęczek pietruszki

2 małe cebulki dymi lub jedna duża cebula

2 ząbki czosnku

2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine

sól morska

świeżo mielony pieprz

Wykonanie:

Piekarnik nastawiamy na 180 st.C. Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.

Pstrągi skrobiemy, pozbawiamy wnętrzności i dokładnie opłakujemy pod bieżącą wodą. Ryby osuszamy papierowym ręcznikiem, nacieramy solą i pieprzem. Do wnętrza ryby wkładamy posiekaną pietruszkę, kawałki cytryny oraz plasterki czosnku. Obok rozkładamy kilka plasterków cytryny oraz cebulkę. Całość skrapiamy oliwą i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok.25 – 30 min w zależności od wielkości ryb.

Podajemy z pieczonymi ziemniakami, np. z tego przepisu.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa