Ptysie dyniowe

Delikatne, pyszne ptysie domowej roboty z kremem budyniowo – dyniowym.

ptysie dyniowe (2)

Składniki na ciasto:

1 szklanka mąki

1 szklanka wody (250 ml)

125 g masła lub margaryny

4 jajka

Składniki na krem:

1 budyń śmietankowy + 400 ml mleka

2 łyżki mąki ziemniaczanej

4 łyżki cukru

¾ szklanki puree z dyni z tego przepisu

125 g masła

Wykonanie ciasto:

W rondlu z grubym dnem zagotowujemy wodę z masłem, następnie wsypujemy mąkę, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Gdy ciasto będzie miało zwartą konsystencje (będzie odchodziło od brzegów rondla) odstawiamy do wystygnięcia. Do zimnego ciast wbijamy jajka i miksujemy do czasu uzyskania gładkiej masy. Gotowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy małe porcje na blachę wysmarowaną masłem (w dużych odstępach, ciasto mocno urośnie). Ptysie pieczemy ok. 25 – 30 minut w rozgrzanym piekarniku do 200 st. C

Krem dyniowy:

W małym naczyniu, w 150 ml zimnego mleka rozrabiamy budyń z mąką ziemniaczaną. W garnku zagotowujemy pozostałe mleko z cukrem, energicznie mieszając wlewamy wcześniej przygotowaną mieszaninę budyniową, a następnie puree z dyni. Całość zagotowujemy i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia (nie mieszamy). Budyń powinien być dość gęsty. Następnie schładzamy w lodówce. Do schłodzonej masy wmiksowujemy miękkie masło.

Upieczone i wystudzone ptysie przekrawamy na pół i nadziewamy masą budyniowo-dyniową. Posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

2 odpowiedzi na „Ptysie dyniowe”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa