Ptysie dyniowe
Delikatne, pyszne ptysie domowej roboty z kremem budyniowo – dyniowym.
Składniki na ciasto:
1 szklanka mąki
1 szklanka wody (250 ml)
125 g masła lub margaryny
4 jajka
Składniki na krem:
1 budyń śmietankowy + 400 ml mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru
¾ szklanki puree z dyni z tego przepisu
125 g masła
Wykonanie ciasto:
W rondlu z grubym dnem zagotowujemy wodę z masłem, następnie wsypujemy mąkę, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Gdy ciasto będzie miało zwartą konsystencje (będzie odchodziło od brzegów rondla) odstawiamy do wystygnięcia. Do zimnego ciast wbijamy jajka i miksujemy do czasu uzyskania gładkiej masy. Gotowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy małe porcje na blachę wysmarowaną masłem (w dużych odstępach, ciasto mocno urośnie). Ptysie pieczemy ok. 25 – 30 minut w rozgrzanym piekarniku do 200 st. C
Krem dyniowy:
W małym naczyniu, w 150 ml zimnego mleka rozrabiamy budyń z mąką ziemniaczaną. W garnku zagotowujemy pozostałe mleko z cukrem, energicznie mieszając wlewamy wcześniej przygotowaną mieszaninę budyniową, a następnie puree z dyni. Całość zagotowujemy i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia (nie mieszamy). Budyń powinien być dość gęsty. Następnie schładzamy w lodówce. Do schłodzonej masy wmiksowujemy miękkie masło.
Upieczone i wystudzone ptysie przekrawamy na pół i nadziewamy masą budyniowo-dyniową. Posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Na pewno wyborne , wyglądają apetycznie 🙂
Z takim kremem musiały smakować wybornie 🙂