Pudding z chia, czekoladowo-pomarańczowy
Moje ulubione połączenie … smak czekolady i pomarańczy… zawarty w pysznym i zdrowym puddingu z nasion szałwii hiszpańskiej (chia). Polecam do wykonania ;-).
Składniki na 2 porcje:
5 łyżek nasion chia ( szałwii hiszpańskiej)
3/4 szklanki soku z świeżo wyciągniętych pomarańczy, ewentualnie soku z kartonu dobrej jakości
3/4 szklanki mleka
2 łyżki ciemnego kakao
opcjonalnie 1/2 łyżeczki cynamonu
opcjonalnie 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
1-2 łyżeczki miodu, można pominąć
Dodatkowo:
2 kostki gorzkiej czekolady, starte na wiórki
odrobiną skórki otwartej z wyszorowanej pomarańczy
Wykonanie:
Wszystkie składniki na pudding umieszczamy w większej misce. Dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki. Naczynie z puddingiem przykrywają folią spożywczą i wstawiamy na kilka godzin do lodówki, najlepiej na całą noc.
Przed podaniem pudding przekładamy do szklanek, posypujemy czekoladą i otwartą skórką z pomarańczy.
Smacznego!
Źródło przepisu: Przepisy z podróży, przepis trochę zmodyfikowany
Super pomysł!