Pulpeciki w sosie curry
Pyszne, sycące, aromatyczne i rozgrzewające … pulpeciki w sosie curry … na jesienno -zimowe obiady … idealne 🙂
Składniki na pulpeciki:
500 g mięsa mielonego wieprzowego (u mnie szynka)
1 małą cebulka
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
Składniki na sos:
2-3 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki przyprawy curry
1 puszka mleka kokosowego
kawałek papryczki chilii ( ilość wedle uznania i preferencji)
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
natka świeżej pietruszki
Dodatkowo:
ryż ugotowany na sypko
Wykonanie:
Mięso z szynki myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy na kawałki i mielimy razem z obraną cebulą. Przyprawiamy solą, pieprzem i wyrabiamy. Z masy formujemy małe kuleczki.
Na patelnie wlewamy olej, gdy olej będzie rozgrzany wrzucamy pulpeciki, obsmażamy z każdej strony ok. 1 minutę. Na patelnię z pulpecikami wsypujemy przyprawę curry, podsmażamy chwilę. Następnie wlewamy mleko koksowe i dodajemy koncentrat pomidorowy. Całość mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu 15 minut. Podajemy z ryżem, z dodatkiem świeżej papryczki chili i natki pietruszki.
Smacznego!
Dodaj komentarz