Puszyste drożdżówki ze śliwkami i kruszonką
Składniki:
1 kg mąki pszennej w tym ok. ¾ szkl. do przygotowania kruszonki
½ kostki margaryny + ok. ¼ kostki margaryny do przygotowania kruszonki
¾ szkl. cukru + ok.1/3 szkl. cukru do przygotowania kruszonki
2 szkl. mleka
3 jajka
½ kostki drożdży
1 paczka cukru waniliowego
szczypta soli
kilka dojrzałych śliwek
Wykonanie:
W małej miseczce rozkruszamy drożdże, wsypujemy 1 łyżeczkę cukru, 2 łyżki mąki, zalewamy ciepłym mlekiem (ok. ¼ szklanki). Składniki mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Mąkę ze szczyptą soli przesiewamy do większego naczynia, dodajemy jajka. W garnku podgrzewamy mleko z margaryną i cukrem. Łączymy wszystkie składniki wyrabiając ciasto za pomocą drewnianej łyżki. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (powinno podwoić swoja objętość).
Gdy ciasto wyrośnie odrywamy kawałki wielkości mandarynki, podsypujemy mąką, formujemy kulki podwijając ciasto pod spód, układamy w odstępach na blaszce wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 min. Na każdej drożdżówce układamy połówkę śliwki, posypujemy kruszonką (do naczynia, wsypujemy mąkę, cukier, cukier waniliowy, margarynę dodajemy łyżkę ciasta drożdżowego, wszystkie składniki wyrabiamy ręką tworząc okruchy), wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 st. C na ok.15 min.
Upieczone drożdżówki polewamy lukrem (cukier puder + odrobina gorącej wody).
Smacznego!
Wspaniały przepis. Zrobiłam wczoraj u wyszły cudne. Najlepszy przepis na drożdżówki dziękuję bardzo i pozdrawiam