Puszyste naleśniki w syropie z malin i czerwonej porzeczki
Puszysty placek w z dodatkiem słodkiego styropu z malin i porzeczek. Ulubione śniadanie lub podwierczorek mojej córci … i nie tylko …
Składniki na 4 – 5 naleśników średnicy ok. 22 cm:
1 jajko
300 ml mleka
7 kopiasty łyżek mąki
1 łyżka cukru
1 łyżeczka oleju
Składniki na sos:
½ szklanki czerwonej porzeczki (mogą być mrożone)
½ szklanki malin (mogą być mrożone)
2 łyżki golden syropu (można zastąpić miodem)
Dodatkowo
100 g jogurtu naturalnego
Wykonanie:
Do wysokiego naczynia wbijamy jajko, wlewamy mleko i dodajemy cukier. Całość miksujemy 3-4 minuty, a następnie stopniowo dodajemy mąkę i olej. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni (najlepiej ceramiczną lub teflonową), bez dodtaku tłuszczu, na złoty kolor z obu stron.
Na rozgrzaną patelnie wrzucamy owoce, (jeżeli używacie mrożonych, nie trzeba ich wcześniej rozmrażać), dodajemy golden syrop, mieszamy i trzymamy na ogniu do czasu, aż sos się lekko zredukuje. Naleśniki polewamy sosem, dodajemy po łyżce jogurtu i podajemy.
Smacznego!
Dodaj komentarz