Rolada truskawkowa
Sezon na truskawki tuż tuż, polecam puszystą roladę biszkoptową z masą na bazie truskawek i serka homogenizowanego. Delikatna, pusztysta, pyszna!!!
Składniki na biszkopt (blacha o wymiarach 25-35 cm, polecam podwoić ilość składników i zrobić 2 rolady)
2 jajka klasy L
1/2 szklanki cukru
¼ szklanki mąki pszennej tortowej
¼ szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżki octu
szczypta soli
Składniki masę truskawkową:
400 serka homogenizowanego
¾ szklanki musu z truskawek (zblendowane truskawki)
1 czerwona galaretka
1 łyżeczka żelatyny
Składniki na polewę czekoladową:
50 g masła
50 g gorzkiej czekolady
50 ml śmietany kremówki 36%
1 łyżka kakao
3 łyżki cukru
Dodatkowo:
kilka świeżych truskawek
Wykonie biszkopt:
W mniejszej misce mieszamy mąki i proszek do pieczenia. Odstawiamy. Białka oddzielamy od żółtek. Białka wraz ze szczyptą soli miksujemy do czasu uzyskanie sztywnej piany, następnie dodajemy cukier i po jednym żółtku miksując do połączenia składników. Zmniejszamy obroty miksera, delikatnie miksując dodajemy stopniowo suche składniki i ocet. Puszyste ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 15-20 minut w temperaturze 170 st. C. Upieczone ciasto wyciągamy z formy, razem z papierem do pieczenia układamy na wilgotnym ręczniku i zwijamy w rulon kształtując roladę. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Wykonanie masa truskawkowa
Galaretkę wraz z żelatyną rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody (zmniejszamy ilość podaną na opakowaniu) odstawiamy do przestygnięcia. Zimną galaretkę miksujemy z serkiem homogenizowanym oraz musem z truskawek. Mieszaninę odstawiamy, aby lekko stężała. Rozwijamy nasza ciasto i smarujemy je tężejącą już masą truskawkowa, a następnie zwijamy w roladę.
Polewa czekoladowa
Do małego rondle wsypujemy cukier i kakao. Dodajemy masło oraz śmietaną. Całość rozpuszczamy na wolnym ogniu dokładnie mieszając do rozpuszczenia składników.
Roladę polewamy polewa czekoladowa i dekorujemy truskawkami.
Smacznego!
Dodaj komentarz