Rolada z malinami
Sezon na maliny 🙂 polecam pyszne, puszyste ciasto…
Składniki na biszkopt:
4 jajka
½ szkl. mąki pszennej
½ szkl. mąki ziemniaczanej
¾ szkl. cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka octu
Dodatkowo:
1 litr śmietany kremówki 36 %
½ szkl. cukru pudru
maliny
Wykonanie:
Mąkę pszenną i ziemniaczaną mieszamy z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywna pianę, dodajemy, po jednym, żółtka oraz cukier. Delikatnie łączymy pianę z mąką, na koniec dodajemy łyżkę octu. Ciasto wylewamy na dużą blachę wyłożona papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (temp.180 st. C) na ok.10-15 min. Upieczony, ciepły biszkopt zwijamy w roladę za pomocą wilgotnego ręcznika. Pozostawiamy na chwile do przestygnięcia.
Ciasto rozwijamy, smarujemy (dość grubo ubitą na sztywno śmietaną z cukrem pudrem). Przy brzegu ciasta układamy rozduszone maliny i zwijamy roladę. Wierzch posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Dodaj komentarz