Rozgrzewająca zupa z ciecierzycy (wegańska)
Rozgrzewająca, aromatyczna i sycąca zupa z ciecierzycą. Pyszna … idealna na zimowe chłody … wegańska! Bardzo polecam!
Składniki:
1 puszka ugotowanej ciecierzycy
2-3 ziemniaki
1 batat
3 marchewki
1 cebula
3 ząbki czosnku
4-5 cm świeżego imbiru
2-3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
½ łyżeczki pieprzu ceyene lub mniej
1 łyżeczka słodkiej papryki
2 łyżeczki przyprawy curry
1 łyżeczka kurkumy
½ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
sól do smaku
1 szklanka przecieru pomidorowego
1 ½ litra bulionu warzywnego lub wody
1-2 łyżki poszatkowanej natki pietruszki
Wykonanie:
Warzywa: ziemniaki, marchew, batat obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę, czosnek, imbir obieramy i szatkujemy w drobno.
Do rondla wlewamy oliwę, wrzucamy cebulę, czosnek i imbir, podsmażamy 1 minutę. Dodajemy przyprawy oraz warzywa. Podsmażamy warzywa przez kilka minut, aby wzbogacić smak zupy. Następnie wlewamy bulion i gotujemy pod przykryciem do czasu aż warzywa zmiękną. Następnie wlewamy przecier pomidorowy i wrzucamy ciecierzycę. Gotujemy kilka minut i gotowe.
Smacznego!
Dorzucę jeszcze soczewice i jarmuż i jutro sobie taką zrobię 😉
Pozdrawiam serdecznie
Anna
Ooo z jarmużem też będzie super! Nawet mam zamrożony.
Pozdrawiam
Ooo, zjadłabym sobie taką zupkę. 🙂
Zapraszam;)