Rustykalna tarta śliwkowo-piernikowa
Dziś dziele się z Wami przepisem na pyszną rustykalną tartę wypełnioną po brzegi farszem śliwkowo- piernikowym, czyli kruche ciasto a w środku mnóstwo śliwek i pierników w czekoladzie. To brzmi pysznie i nie ma, co ukrywać jest 🙂 Polecam Wam!
Składniki na ciasto:
Składniki:
270 g mąki pszennej
50 g cukru pudru
200 g zimnego masła
1 jajko
Składniki do środka tarty:
1kg śliwek (takich od, których odchodzą pestki)
150 gram pierników nadziewanych w czekoladzie, Toruńskie Pierniki
100 g gorzkiej czekolady
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki cukru trzcinowego
Dodatkowo:
1 jajko do posmarowania ciasta
Wykonanie ciasto:
Mąkę z cukrem pudrem przesiewamy na stolnicę, wbijamy jajko i dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło. Wszystkie składniki ugniatamy. Ciasto rozpłaszczamy, zwijamy folią spożywczą i odkładamy na minimum pół godziny do lodówki.
Piekarnik nastawiamy na 200 st. C (bez termoobiegu).
Pierniki kroimy na kawałki, czekoladę szatkujemy na kawałki. Odstawiamy.
Śliwki myjemy, kroimy na ćwiartki, wyjmujemy pestki. Kawałki śliwek przekładamy do miski zasypujemy mąką ziemniaczaną i cukrem, mieszamy. Do miski z owocami dodajemy pokrojone pierniki i czekoladę, mieszamy. Odstawiamy.
Schłodzone ciasto lekko oprószamy mąkę i rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm, najlepiej od razu na papierze do pieczenia.
Papier z ciastem przenosimy na dużą blachę z wyposażenia piekarnika. Środek ciasta oprószamy jeszcze odrobiną mąki ziemniaczanej (mąka zagęści sok ze śliwek). Wykładamy owoce wymieszane z piernikami i czekoladą pozostawiając ok. 7 cm brzeg ciasta. Brzegi ciasta zawijamy na nadzienie i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Tartę wstawiamy na ok. 35 minut do rozgrzanego piekarnika.
Galette, bo tak tez nazywa się rustykalną tartę, podajemy posypaną potartą czekoladą.
Smacznego!
Ciasto wygląda bardzo apetycznie! A Twoje zdjęcia są cukierasami dla oczu. Pozdrawiam 🙂