Ryba po grecku

 Ryba po grecku … danie nie tylko wigilijne.

ryba po grecku (12) kopia ryba po grecku (1)

Składniki:

1 kg filetów rybnych (dorsz, mintaj)

1 kg marchwi

10 pietruszek

2 selery

3 cebule

3 łyżki przecieru pomidorowego

1 łyżeczka ostrej papryki

1 łyżeczka ostrej musztardy

2 liście laurowe

1 łyżeczka cukru

sok z połówki cytryny

sól, pieprz do smaku

olej do smażenia (ok.100 ml)

ok. ¾ szklanki wody

Wykonanie:

Marchew, pietruszkę, seler obieramy, myjemy i ścieramy na tarce. Cebulę kroimy w kostkę. Odstawiamy.

Ryby solimy i smażymy na oleju. Układamy na spodzie naczynia. Odstawiamy.

Na oleju, na którym smażyły się ryby podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Przekładamy do większego garnka. Dodajemy warzywa i podsmażamy. Następnie podlewamy wodą, dodajemy paprykę, musztardę, cukier, liść laurowy i dusimy do miękkości. Na końcu dodajemy koncentrat pomidorowy i sok z cytryny. Mieszamy i jeszcze chwilę gotujemy. Gorącą potrawą przykrywamy ryby i odstawiamy do wystygnięcia.

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa