Sałatka Cezar
Sałatka Cezar z kurczakiem … pyszna! Świeże liście sałaty rzymskiej … grillowane kawałki kurczaka … pyszne chrupiące grzanki i lekko ostry, czosnkowy sos Cezar z dodatkiem tartego parmezanu.
Składniki na 2-3 porcje:
2 główki małych sałat rzymskich
2 filety z piersi z kurczaka
sól, pieprz, ziała prowansalskie
1 łyżeczka oliwy extra vergine
2 kromki ulubionego pieczywa (chleb lub bagietka)
2 łyżki masła
Składniki na sos cezar:
2 łyżki majonezu
2-3 łyżki jogurtu naturalnego
2 małe ząbki czosnku
1 łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny
1 łyżka potartego parmezanu lub grana padano
sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Przygotowujemy sos. Do małej miseczki przekładamy jogurt i majonez, wyciskamy przez praskę czosnek. Dodajemy ocet, łyżkę potartego parmezanu, doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy i odstawiamy.
Filety z piersi kurczaka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Doprawiamy solą i pierzem, odrobiną ziół prowansalskich i skrapiamy oliwą. Kurczaka grillujemy z obu stron na złoty kolor lub smażymy na patelni. Mięso odkładamy na deskę, aby chwile odpoczęło, następnie kroimy je w kostkę lub paski.
Chleb lub bagietkę kroimy w około 2 cm kostkę. Na patelni roztapiamy masło i podpiekamy pieczywo na złoty kolor.
Liście sałaty myjemy i osuszamy. Rozkładamy na talerzach i skrapiamy wcześniej przygotowanym sosem. Na wierzch układamy kawałki kurczaka i chrupiące grzanki, polewamy sosem i podajemy.
Smacznego!
Dodaj komentarz