Sałatka Cezar

Sałatka Cezar z kurczakiem … pyszna! Świeże liście sałaty rzymskiej … grillowane kawałki kurczaka … pyszne chrupiące grzanki i lekko ostry, czosnkowy sos Cezar z dodatkiem tartego parmezanu.

Składniki na 2-3 porcje:

2 główki małych sałat rzymskich

2 filety z piersi z kurczaka

sól, pieprz, ziała prowansalskie

1 łyżeczka oliwy extra vergine

2 kromki ulubionego pieczywa (chleb lub bagietka)

2 łyżki masła

Składniki na sos cezar:

2 łyżki majonezu

2-3 łyżki jogurtu naturalnego

2 małe ząbki czosnku

1 łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny

1 łyżka potartego parmezanu lub grana padano

sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Przygotowujemy sos.  Do małej miseczki przekładamy jogurt i majonez, wyciskamy przez praskę czosnek. Dodajemy ocet, łyżkę potartego parmezanu, doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy i odstawiamy.

Filety z piersi kurczaka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Doprawiamy solą i pierzem, odrobiną ziół prowansalskich i skrapiamy oliwą. Kurczaka grillujemy z obu stron na złoty kolor lub  smażymy na patelni. Mięso odkładamy na deskę, aby chwile odpoczęło, następnie kroimy je w kostkę lub paski.

Chleb lub bagietkę kroimy w około 2 cm kostkę. Na patelni roztapiamy masło i podpiekamy pieczywo na złoty kolor.

Liście sałaty myjemy i osuszamy. Rozkładamy na talerzach i skrapiamy wcześniej przygotowanym sosem. Na wierzch układamy kawałki kurczaka i chrupiące grzanki, polewamy sosem i podajemy.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa