Sałatka śledziowa z oliwkami i pietruszką

Dla amatorów oliwek, i nie tylko dla nich, polecam sałatkę śledziową z oliwkami i pietruszką…ciekawe połączenie delikatnie słonych oliwek i nieco bardziej słonych śledzi przełamane aromatyczną pietruszką i kroplą octu balsamicznego.

IMGP5179 IMGP5181 IMGP5191

Składniki:

½ kg  solonych płatów śledziowych

1 garść czarnych oliwek

1 garść zielonych oliwek (u mnie nadziewne papryką)

1 cebula szalotka

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

4 łyżki oleju rzepakowego

1 łyżka octu jabłkowego

½ łyżeczki octu balsamicznego

pieprz

Wykonanie

Śledzie wyciągamy z zalewy solnej i moczymy w wodzie ok. 1 godziny zmieniając minimum dwukrotnie wodę, (jeżeli lubimy mniej słone ryby wodę należy zmieniać częściej). Płaty śledziowe kroimy na małe kawałki, skrapiamy octem i olejem. Oliwki kroimy na plasterki lub połówki, szalotkę i natkę pietruszki siekamy. Do miseczki z śledziami dodajemy oliwki, szalotkę i pietruszkę, całość mieszamy i doprawiamy pieprzem. Sałatkę, przed podaniem, wstawiamy na kilka godzin do lodówki. 

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa