Sałatka śledziowa z oliwkami i pietruszką
Dla amatorów oliwek, i nie tylko dla nich, polecam sałatkę śledziową z oliwkami i pietruszką…ciekawe połączenie delikatnie słonych oliwek i nieco bardziej słonych śledzi przełamane aromatyczną pietruszką i kroplą octu balsamicznego.
Składniki:
½ kg solonych płatów śledziowych
1 garść czarnych oliwek
1 garść zielonych oliwek (u mnie nadziewne papryką)
1 cebula szalotka
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
4 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka octu jabłkowego
½ łyżeczki octu balsamicznego
pieprz
Wykonanie
Śledzie wyciągamy z zalewy solnej i moczymy w wodzie ok. 1 godziny zmieniając minimum dwukrotnie wodę, (jeżeli lubimy mniej słone ryby wodę należy zmieniać częściej). Płaty śledziowe kroimy na małe kawałki, skrapiamy octem i olejem. Oliwki kroimy na plasterki lub połówki, szalotkę i natkę pietruszki siekamy. Do miseczki z śledziami dodajemy oliwki, szalotkę i pietruszkę, całość mieszamy i doprawiamy pieprzem. Sałatkę, przed podaniem, wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Smacznego!
Dodaj komentarz