Sałatka z cukinii, zielonych szparagów i roszponki
Sałatka z cukinii, zielonych szparagów i roszponki z miodowo-musztardowym winegretem i koperkiem. Idealna, jako dodatek do ryby.
Składniki:
2 spore garście sałaty roszponki
½ średniej wielkości cukinii
kilka zielonych szparagów
1 łyżka oliwy z oliwek extra vergine
½ łyżeczki suszonego lub świeżego koperku
Składniki na miodowo-musztardowy winegret:
3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
1 łyżeczka miodu
sól
pieprz
½ łyżeczki suszonego lub świeżego koperku
Wykonanie:
Składniki na sos przekładamy do małej miseczki i dokładnie mieszamy. Odstawiamy.
Sałatę myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy i wrzucamy do miski. Cukinię myjemy i kroimy na półtalarki. Szparagi myjemy, usuwamy twarde końcówki i kroimy na ok. 4 cm kawałki. Na patelnię wlewamy oliwę wrzucamy cukinie i szparagi, dodajemy koperek. Smażymy kilka minut aż cukinia się ładnie zarumieni a szparagi zmiękną. Warzywa przekładamy na sałatę i polewamy winegretem.
Smacznego!
Aż mi ślinka leci. Na pewno spróbuję w weekend.
Polecam:)