Sałatka z jajkiem mollet, awokado i czerwoną fasolą
Jajko mollet (ugotowane na półtwardo) idealnie pasujące do sałaty rzymskiej wraz z awokado i czerwoną fasolą, odrobiną cheddara i miodowo – musztardowym winegretem tworzą sałatkę godną polecania :-).
Składniki na dwie porcje:
2 małe główki sałaty rzymskiej
2 jajka mollet (czyli ugotowane na półtwardo)
1 awokado
4 łyżki fasoli czerwonej z puszki
kilka wiórków sera (cheddar)
Winegret musztardowo -miodowy:
1 łyżeczka musztardy (sarepska)
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka miodu
1 łyżeczka soku z cytryny
sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
W małym naczyniu przygotowujemy winegret łącząc oliwę z musztardą, miodem, cytryną i przyprawami. Mieszamy i odstawiamy.
Jajka gotujemy na półtwardo (4 minuty od momentu gdy woda zacznie wrzeć). Sałatę rozkładamy na talerzu, dodajemy czerwoną fasolę. Awokado przekrawamy na pół, pozbawiamy pestki. Za pomocą łyżeczki wykrawamy kawałki i układamy na liściach sałaty. Dodajemy jajko pokrojone na ćwiartki. Całość polewamy winegretem. Podajemy z grzanką z razowego pieczywa.
Smacznego!
smacznie i zdrowo,super ! 🙂