Sałatka z jarmużem, soczewicą i grillowanym kurczakiem

Sałatka … jarmuż, zielona soczewica i grillowany kurczak wraz z dipem na bazie jogurtu naturalnego z dodatkiem orzechów włoskich i mielonego lnu złotego.

sałatka z jarmużem i soczewicą (16) sałatka z jarmużem i soczewicą (6)

Składniki:

2 garście pokrojonych liści jarmużu

1 pojedyncza pierś z kurczaka

½ szklanki zielonej soczewicy

1-2 łyżki oliwy extra vergine

sól

pieprz

Składniki na dip z orzechów i lnu złotego

1 mały jogurt naturalny

garść orzechów włoskich

1 kopiasta łyżka mielonego lnu złotego

sól morska, świeżo mielony pieprz do smaku

Wykonanie:

Soczewicę gotujemy w 11/2 szklance wody do miękkości. Liście jarmużu myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Pierś z kurczak oprószamy solą i pieprzem, grillujemy na złoty kolor z obu stron.

Ugotowaną soczewice odcedzamy z wody. Do jeszcze ciepłej soczewicy dodajemy pokrojone liście jarmużu. Całość skrapiamy oliwa i mieszamy. Soczewicę i jarmuż przekładamy na talerz, na wierzchu układamy pokrojoną w paski pierś z kurczaka. Polewamy dipem.

Dip z orzechów i lnu złotego

Orzech mielimy w malakserze lub rozdrabniamy w moździerzu. Jogurt przekładamy do miseczki doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy zmielone orzechy i len. Mieszam i polewamy sałatkę.

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa