Sałatka z kurczakiem, awokado, gruszką i malinami

Pyszne połączenie kurczaka z podsmażaną gruszką, awokado i orzeźwiających malin … z delikatnie słodkim winegretem na bazie oliwy i syropu z agawy.

sałatka z gruszką (15)sałatka z gruszką (5)sałatka z gruszką (22)

Składniki na 2 porcje:

1 garść ulubionej sałaty (lodowa, roszponka, rzymska)

1 garść rukoli

1 pierś z kurczaka

1 twarda gruszka

1 awokado

1 garść świeżych malin

Składniki na marynate do kurczaka:

1 łyżeczka oliwy z oliwek extra vergine

sól morska

świeżo mielony pieprz

1/2  łyżeczki czerwonej słodkiej papryki

Składniki na winegret:

4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine

1 łyżeczka octu jabłkowego

1 łyżka syropu z agawy

sól morska

świeżo mielony pieprz

Wykonanie:

W małym naczyniu umieszczamy wszystkie składniki na marynatę do kurczaka, mieszamy. Marynatą nacieramy pierś z kurczaka i smażymy na rozgrzanej patelni.

W czasie, gdy kurczak się smaży, gruszkę myjemy, przekrawamy na pół, pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w cienkie plasterki.

Usmażonego kurczaka odkładamy na deskę. Na patelnię, na której smażył się kurczak wrzucamy plasterki gruszki. Podsmażamy ok. 2 minut, aż lekko zmiękną. Odkładamy na deskę.

Awokado przekrawamy na pół, pozbawiamy pestki. Miąższ wybieramy za pomocą łyżki i kroimy w plasterki. Odstawiamy.

Wszystkie składniki na winegret umieszczamy w małym słoiczku, słoik zakręcamy i potrząsamy do połączenia składników. Odstawiamy

Na talerzach rozkładamy sałatę i rukolę, na wierzch układamy plasterki gruszki, pokrojonego kurczak i awokado, posypujemy malinami i polewamy winegretem. Podajemy od razu!

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa