Sałatka z pieczonymi burakami i fetą

Prosto, smacznie i zdrowo! Klasyczne połączenie pieczonych buraków z fetą … z dodatkiem rukoli, chrupiących pestek dyni, lekko słodkiego winegretu … moje ulubione :).   

sałatka z pieczonymi burakami i fetą (21)

Składniki:

2 garście rukoli

2 pieczone buraczki z tego przepisu

100 g sera feta

1 łyżka pestek dyni

1 łyżka orzechów włoskich

Składniki na winegret:

2 – 3 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka miodu

½ łyżeczki octu balsamicznego

sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

W małym naczyniu przygotowujemy winegret łącząc oliwę z miodem, octem i przyprawami. Mieszamy i odstawiamy.

Na suchej patelni prażymy orzechy i pestki dyni. Odstawiamy.

Rukolę myjemy, osuszamy i rozkładamy na talerzu. Upieczone buraczki kroimy na mniejsze kawałki, rozkładamy na liściach rukoli. Dodajemy pokrojony w kostkę ser feta, posypujemy uprażonymi orzechami i pestkami dyni. Całość skrapiamy winegretem. Podajemy!

Smacznego!

19 odpowiedzi na „Sałatka z pieczonymi burakami i fetą”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa