Sałatka z tostem i jajkiem sadzonym
Sałatka dobra na każdą porę dnia … na śniadanie, obiad lub kolację 🙂 . Świeże liście szpinaku … moje ukochane awokado, plasterki rzodkiewki … a do tego chrupiący tost i jajko sadzone, … a żeby było jeszcze pyszniej … wszystko polane winegretem musztardowo-miodowym. Pycha!
Składniki na jedną porcję:
1 jajko
odrobina masła do smażenia jajka
szczypta soli
1 kromka razowego pieczywa
garść świeżych liści szpinaku
½ awokado
2 rzodkiewki
Składniki na winegret musztardowo-miodowy:
½ łyżeczki miodu
½ łyżeczki musztardy dijon
1-2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
Do małej filiżanki wlewamy oliwę, oddajemy miód i musztardę, doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy.
Liście szpinaku myjemy, osuszamy w suszarce do sałaty lub na papierowym ręczniku. Rzodkiewkę myjemy i kroimy w cienkie talarki. Awokado kroimy na pół, wyjmujemy pestkę, obieramy za skórki i kroimy w plasterki.
Na talerzu rozkładamy liście szpinaku, pokrojone awokado i rzodkiewki.
Pieczywo opiekamy w tosterze.
Na patelni topimy masło, gdy masło się rozpuści wbijamy jako, solimy. Smażymy z obu stron do czasu aż białko się zetnie, a żółtko zacznie twardnieć.
Na wcześnie przygotowany talerz ze szpinakiem, awokado i rzodkiewką układamy chrupiącego tosta oraz jako sadzone. Całość polewamy musztardowo-miodowym winegretem i podajemy.
Smacznego!
Dodaj komentarz