Sernik dyniowy
Sernik z dodatkiem puree z dyni i odrobiną cynamonu. Przed podaniem polany słuszną porcją pysznego sosu karmelowego. Polecam!
Składniki spód:
200 g ciastek pełnoziarnistych
50 g masła
½ łyżeczki cynamonu
½ łyżeczki imbiru
Składniki na masę serową:
1 kg twarogu zmielonego dwukrotnie
400 g puree z dyni
3 łyżki mąki ziemniaczanej
200 g cukru
3 jajka
1 łyżeczka cynamonu
Dodatkowo:
Sos karmelowy z tego przepisu
Wykonanie:
Spód:
Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, tylko spód. Ciastka rozkruszamy i przekładamy do malaksera, dodajemy cynamon, imbir oraz roztopione masło i miksujemy. Ciasteczkową masę rozkładamy na dnie tortownicy, wylepiając palcami spód. Wstawiamy do lodówki.
Puree z dyni:
Dynie obieremy ze skórki, kroimy w kostkę i przekładamy na patelnię z nieprzywieralnym dnem. Podpiekamy do czasu, aż dynia się rozpadnie i zacznie puszczać soki. Soki odlewamy, a miąższ nadal trzymamy na patelni, aby pozostałe soki całkowicie się zredukowały. Miąższ możemy również odsączyć na sicie. Dobrze zredukowany/odsączony blendujemy.
Masa serowa:
Twaróg wraz z jajkami, cukrem, mąką ziemniaczaną i cynamonem miksujemy na gładką masę. Dodajemy puree z dyni i miksujemy. Zawsze miksujemy do połączenia składników, otrzymania gładkiej jednolitej masy. Nie polecam długiego miksowania, gdyż za mocno napowietrzona masa serowa powoduje, że sernik bardzo wyrasta, a po wystudzeniu opada i pęka!
Na ciasteczkowy spód przekładamy masę serową, wierzch wyrównujemy i pieczemy 15 min. w piekarniku rozgrzanym do 170 st. C, następnie zmniejszamy temperaturę to 120 st. C i pieczemy 90 min. Upieczony sernik studzimy w piekarniku, a następnie, przed podaniem, kilkanaście godzin schładzamy w lodówce. Krótko przed podaniem polewamy sosem karmelowym.
Smacznego!
Dodaj komentarz