Sernik dyniowy

Sernik z dodatkiem puree z dyni i odrobiną cynamonu. Przed podaniem polany słuszną porcją pysznego sosu karmelowego. Polecam!

sernik dyniowy (17) sernik dyniowy (92) sernik dyniowy (7) sernik dyniowy (66) sernik dyniowy (83)

 

Składniki spód:

200 g ciastek pełnoziarnistych

50 g masła

½ łyżeczki cynamonu

½ łyżeczki imbiru

Składniki na masę serową:

1 kg twarogu zmielonego dwukrotnie

400 g puree z dyni

3 łyżki mąki ziemniaczanej

200 g cukru

3 jajka

1 łyżeczka cynamonu

Dodatkowo:

Sos karmelowy z tego przepisu

Wykonanie:

Spód:

Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, tylko spód. Ciastka rozkruszamy i przekładamy do malaksera, dodajemy cynamon, imbir oraz roztopione masło i miksujemy. Ciasteczkową masę rozkładamy na dnie tortownicy, wylepiając palcami spód. Wstawiamy do lodówki.

Puree z dyni:

Dynie obieremy ze skórki, kroimy w kostkę i przekładamy na patelnię z nieprzywieralnym dnem. Podpiekamy do czasu, aż dynia się rozpadnie i zacznie puszczać soki. Soki odlewamy, a miąższ nadal trzymamy na patelni, aby pozostałe soki całkowicie się zredukowały. Miąższ możemy również odsączyć na sicie. Dobrze zredukowany/odsączony blendujemy.

Masa serowa: 

Twaróg wraz z jajkami, cukrem, mąką ziemniaczaną i cynamonem miksujemy na gładką masę. Dodajemy puree z dyni i miksujemy. Zawsze miksujemy do połączenia składników, otrzymania gładkiej jednolitej masy. Nie polecam długiego miksowania, gdyż za mocno napowietrzona masa serowa powoduje, że sernik bardzo wyrasta, a po wystudzeniu opada i pęka!

Na ciasteczkowy spód przekładamy masę serową, wierzch wyrównujemy i pieczemy 15 min. w piekarniku rozgrzanym do 170 st. C, następnie zmniejszamy temperaturę to 120 st. C i pieczemy 90 min. Upieczony sernik studzimy w piekarniku, a następnie, przed podaniem, kilkanaście godzin schładzamy w lodówce. Krótko przed podaniem polewamy sosem karmelowym.

Smacznego!


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa