Sernik piernikowy

Puszysty sernik w świątecznym wydaniu … piernikowy smak i wygląd 🙂

Składniki na masę serową:

1 kg sera (użyłam sera mielonego z wiaderka)

7 jajek

1 szklanka cukru

2 łyżeczki cukru waniliowego

120 g masła, roztopionego

1 budyń waniliowy (40g) w proszku

1 łyżeczka przyprawy do piernika

2 łyżki mąki tortowej

200 ml mleka (dałam śmietany 18%)

50 ml śmietany kremówki 30%

Dodatkowo:

250 g pierników

Uwaga!

wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej

Wykonanie:

Formę o wymiarach 24×24 cm lub okrągłą o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, na dnie rozkładamy pierniki. Odstawiamy. Piekarnik nastawiamy na 150 st. C (bez termoobiegu).

Do misy  miksera przekładamy twaróg (użyłam mielonego jeżeli takiego nie dajecie należy zmielić  go minimum 2 -krotnie). Do twarogu dodajemy same żółtka, połowę cukru, roztopione masło i miksujemy do czasu aż składniki się połączą.Cały czas miksując dolewamy mleko i śmietanę, dosypujemy mąkę i budyń w proszku oraz przyprawę do piernika.

Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie cały czas miksując dosypujemy partiami pozostały cukier. Masę serowa łączmy delikatnie z białkami. Ciasto przekładamy na herbatniki i pieczemy 1 godzinę i 40 minut w temperaturze 150 st. C. Upieczony sernik zostawiamy na 15 minut w zamkniętym piekarniku, następnie studzimy przy uchylonych drzwiczkach.

Sernik podajmy posypany cukrem pudrem lub polany lukrem, dekorujemy piernikami.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa