Sernik piernikowy
Puszysty sernik w świątecznym wydaniu … piernikowy smak i wygląd 🙂
Składniki na masę serową:
1 kg sera (użyłam sera mielonego z wiaderka)
7 jajek
1 szklanka cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
120 g masła, roztopionego
1 budyń waniliowy (40g) w proszku
1 łyżeczka przyprawy do piernika
2 łyżki mąki tortowej
200 ml mleka (dałam śmietany 18%)
50 ml śmietany kremówki 30%
Dodatkowo:
250 g pierników
Uwaga!
wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
Wykonanie:
Formę o wymiarach 24×24 cm lub okrągłą o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, na dnie rozkładamy pierniki. Odstawiamy. Piekarnik nastawiamy na 150 st. C (bez termoobiegu).
Do misy miksera przekładamy twaróg (użyłam mielonego jeżeli takiego nie dajecie należy zmielić go minimum 2 -krotnie). Do twarogu dodajemy same żółtka, połowę cukru, roztopione masło i miksujemy do czasu aż składniki się połączą.Cały czas miksując dolewamy mleko i śmietanę, dosypujemy mąkę i budyń w proszku oraz przyprawę do piernika.
Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie cały czas miksując dosypujemy partiami pozostały cukier. Masę serowa łączmy delikatnie z białkami. Ciasto przekładamy na herbatniki i pieczemy 1 godzinę i 40 minut w temperaturze 150 st. C. Upieczony sernik zostawiamy na 15 minut w zamkniętym piekarniku, następnie studzimy przy uchylonych drzwiczkach.
Sernik podajmy posypany cukrem pudrem lub polany lukrem, dekorujemy piernikami.
Smacznego!
Dodaj komentarz