Sernik wiedeński

Klasyczny sernik wiedeński … bez spodu  …  sama masa serowa wzbogacona słodkimi rodzynkami. Prosto i pysznie … sernik taki jak piecze mama  :-).

sernik wiedeński (17)-2sernik wiedeński (33) sernik wiedeński (40)

Składniki:

1,2 kg tłustego twarogu dobrej jakości

6 jajek

1 1/3 szklanki cukru

150 g miękkiego masła

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

200 g rodzynek

1 łyżka maki pszennej

Dodatkowo:

cukier puder do posypania

Wykonanie:

Tortownice o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, tylko spód. Odstawiamy.

Rodzynki przesypujemy do miseczki, oprószamy łyżką mąki i odstawiamy.

Piekarnik nastawiamy na 170 st. C.

Twaróg mielimy dwukrotnie przez maszynkę, lub dokładnie blendujemy. Odstawiamy.

Do dużej miski przekładamy masło, oddajemy cukier i miksujemy do czasu uzyskanie jasnej masy. Cały czas miksując dodajemy po jednym jajku naprzemiennie z twarogiem. Staramy się miksować tylko do czasu połączenia składników, tak, aby zbytnio nie napowietrzać masy serowej (zapobiegnie to wyrośnięciu sernika, a potem jego mocnemu opadnięciu). Do masy serowej dodajemy ekstrakt z wanilii oraz rodzynki obtaczane w mące. Całość mieszamy i przelewamy do tortownicy. Sernik wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170 st. C, pieczemy go przez 10 minut w tej temperaturze, a następnie zmniejszamy do 150 st. C i pieczemy jeszcze ok. 100 minut. Piekłam bez termoobiegu. Studzimy w uchylonym piekarniku, a następnie chłodzimy w lodówce.

Sernik podajemy oprószony cukrem pudrem.

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa