Seromakowiec
Seromakowiec … z zapysznie komponujących się warstw … cynamonowo-ciasteczkowego spodu … aromatycznej masy makowej … klasycznego puszystego sernika i śmietanowej polewy … idealny na Święta! Polecam!
Składniki ciasteczkowo-cynamonowy spód:
200 g herbatników
2 łyżki masła
1 łyżeczka cynamonu
Składniki na warstwę makową:
850 g gotowej masy makowej
2 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
250 g masy serowej
Składniki na masę serową:
1 kg tłustego twarogu
250 ml śmietany kremówki 30%
2 łyżki mąki ziemniaczanej
¾ szklanki drobnego cukru do wypieków
2 jajka
Składniki na śmietanową polewę:
200 g kwaśnej śmietany 18 %
3 łyżki cukru pudru
Wykonanie ciasteczkowy spód:
Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, tylko spód. Ciastka rozkruszamy i przekładamy do malaksera, miękki masło i cynamon. Miksujemy. Ciasteczkową masę (powinna być konsystencji wilgotnego piasku) rozkładamy na dnie tortownicy, wyrównujemy łyżką. Wstawiamy do lodówki.
Piekarnik nastawiamy na 180 st. C (grzałka góra-dół).
Masa serowa:
Twaróg dwukrotnie mielimy przez maszynką lub blendujemy (ja blenduję „żyrafą”). Do gładkiego sera wlewamy śmietanę blendujemy. Następnie oddajemy po jednym jajku, cukier i mąkę ziemniaczaną Zawsze miksujemy/ blendujemy do połączenia składników i otrzymania gładkiej jednolitej masy. Nie polecam długiego miksowania, gdyż za mocno napowietrzona masa serowa powoduje, że sernik bardzo wyrasta, a po wystudzeniu opada i pęka! Masę serową odstawiamy.
Masa makowa:
Masę makową z puszki przekładamy do większej miski. Wsypujemy mąkę ziemniaczaną, wbijamy jajka i miksujemy. Do maku dokładamy 250 g uprzednio przygotowanej masy serowej. Składniki dokładnie mieszamy lub miksujemy.
Na ciasteczkowy spód przekładamy masę makową, wierzch wyrównujemy i pieczemy 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Gdy masa makowa się zetnie na wierzch wykładamy masę serową i ponownie wstawiamy do piekarnika na ok. 25 minuty. Po tym czasie uchylamy piekarnik lekko wysuwamy ciasto i na wierzchu polewamy śmietanową polewą (kwaśną śmietaną wymieszaną z cukrem pudrem). Pieczemy 10 minut.
Upieczony seromakowiec studzimy w piekarniku, a następnie, przed podaniem, kilka godzin schładzamy w lodówce.
Ale ślicznie wygląda) )
Kawałek takiego seromakowca i od razu się humor poprawia. Wygląda bajecznie!
Smakowite 2w1;)