Śledź w oleju lnianym
Smacznie, prosto i zdrowo! Śledzie w oleju lnianym z cebulą i świeżo mielonym pieprzem. Jedno z tych dań, które bardzo często gości w naszym domu aż dziw, że wcześniej nie publikowałam tego przepisu?! Olej lniany i śledzie to bogactwo drogocennych kwasów tłuszczowych omega-3. Polecam!
Składniki:
5-6 płatów śledziowych solonych, ewentualnie w śledzi w oleju (często też takich używam)
1 cebula
½ szklanki oleju lnianego
2-3 łyżki octu jabłkowego
świeżo mielony pieprz
Wykonanie:
Śledzie solone moczymy w zimnej wodzie ok 1 godzin, zmieniamy w tym czasie wodę. Próbujemy czy nie są jeszcze za słone.
Jeśli używamy śledzi w oleju osaczamy je z niego.
Cebulę szatkujemy w drobną kostkę. Śledzie kroimy na ok 1 cm kawałki. Do słoika warstwowo układamy cebulę i śledzie za każdym razem oprószając świeżo mielonym pieprzem, skrapiając octem i zalewając olejem.
Tak przygotowane śledzie odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Podajemy z ulubionym pieczywem.
Smacznego!
Dodaj komentarz