Smalec z ciecierzycy

Zdrowe smarowidło na oleju kokosowym … wegański smalec z ciecierzycy. Nam bardzo posmakował … równie pyszny jak z soczewicy. Polecam!

smalec z ciecierzycy (15) smalec z ciecierzycy (16)

Składniki:

1 puszka ciecierzycy (400 g)

2 średnie cebule

½ mniejszego jabłka

6 sporych łyżek oleju kokosowego (można też połowę oleju zastąpić olejem rzepakowym, wówczas smalec nie będzie twardy i nie będzie wymagał podgrzewania przed spożyciem)

sól, pieprz do smaku

szczypta mielonego chili

2 łyżki suszonego majeranku

Wykonanie:

Ciecierzycę odcedzamy z płynu i blendujemy (nie musi być dokładnie, mogą być widoczne kawałki ciecierzycy).

Cebulę drobno szatkujemy, jabłko obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w małą kostkę. Cebule i jabłko podsmażamy na oleju do czasu aż cebula się zeszkli, dodajemy sól, pieprz, majeranek i chili. Dodajemy zblendowaną ciecierzycę, podsmażamy jeszcze kilka minut.  Gotowy smalec przelewamy do słoika i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Przechowujemy do tygodnia w lodówce. Przed podaniem podgrzewamy, wówczas lekko się smaruje na pieczywie.

Smacznego!
smalec z ciecierzycy (33)
smalec z ciecierzycy (76)

4 odpowiedzi na „Smalec z ciecierzycy”

  • Proste danie przedstawione w wykwintny sposób, to lubię! Piękne zdjęcia, oddające ducha „slow” kuchni. Choćby za te fotki, już uwielbiam ten pasztet : ) Ciecierzyca robi u nas furorę, za hummusem przepadają nawet zdeklarowani mięsożercy. Fajnie, że tym razem pojawia się w formie bardziej tradycyjnego pasztetu, razem z jabłkiem i cebulką. Kupiła mnie Pani też dodatkiem oleju kokosowego, wciąż mało znanego u nas tłuszczu. A szkoda, bo jest bardzo zdrowy i ma szerokie zastosowanie w kuchni. Dzięki za przepis!

    • Bardzo mi miło, że przepis na zdrowy i smalczyk przypadł Pani do gustu, jest pyszny!Polecam!
      Pozdrawiam Aniela

  • Pycha. Gratuluje!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa