Smoothie szpinakowo-pietruszkowe
Zielone smoothie szpinakowo –pietruszkowe … z dodatkiem awokado i selera naciowego. Pysznie i zdrowo!
Pytacie mnie często, czy mocno jest wyczuwalne pietruszka lub seler naciowy, odpowiedź brzmi tak, bo przecież one są w naszym koktajlu, … ale uwag zawsze lub prawie zawsze w moich przepisach na smoothie znajdziecie kawałek imbiru … i to właśnie on nadaj koktajlowi ciekawego smaku, tłumiąc jednocześnie smak selera czy pietruszki. Jeśli zaczynacie dopiero swoją przygodę ze zielonymi i koktajlami to polecam zamiast wody dodać jednak soku (dobrej jakości) będzie one słodsze i bardziej przyjemniejsze w smaku. Dzieci też chętniej wypija takie smoothie.
Składniki:
dwie garście świeżych liści szpinaku
1 mały pęczek pietruszki
1 łodyga selera naciowego
½ awokado
ok.2 cm imbiru
2 łyżki syropu z pigwy ewentualnie soku z cytryny
500 ml soku pomarańczy lub wody mineralnej
Wykonanie:
Szpinak i pietruszkę myjemy pod bieżącą wodą, przekładamy do malaksera. Awokado przekrawamy na pół, pozbawiamy pestki. Miąższ z połówki awokado wybieramy łyżką i przekładamy do malaksera. Dodajemy obrany imbir i pokrojony w ok. 2 cm kawałki seler naciowy. Wlewamy sok z cytryny, odrobinę soku pomarańczowego lub wody w zależności, co używamy i miksujemy do czasu uzyskania gładkiej masy. Dolewamy pozostałą wodę lub sok i miksujemy do czasu uzyskanie gładkiej masy.
Smacznego!
Muszę zrobić 🙂
Zachęcam, samo zdrowie:-)