Spaghetti carbonara
Tradycyjne włoskie danie … szybkie do przyrządzenia i bardzo smaczne 🙂
Składniki:
200 g makaronu
100 g boczku parzonego lub wędzonego
50 g ostrego sera (dałam parmezan)
2 jajka
½ szkl. śmietany 18%
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
1 łyżka oleju lub oliwy z oliwek extra vergine
1 łyżeczka suszonej lub świeżej natki pietruszki
sól
pieprz
Wykonanie:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W miseczce za pomocą rózgi kuchennej mieszamy śmietanę, jajka, 2/3 potartego sera, czosnek i przyprawy. Odstawiamy. Boczek kroimy w mniejszą kostkę i podsmażamy na patelni na małej mocy palnika do czasu, aż się ładnie zarumieni. Zestawiamy z ognia, dodajemy ugotowany makaron i wlewamy wymieszaną śmietanę z jajkami. Całość mieszamy i podgrzewamy na małej mocy palnika. Masa jajeczna powinna lekko zgęstnieć i łanie obtoczyć nitki makaronu. Spaghetti nakładamy na talerze i posypujemy resztą potartego parmezanu.
Smacznego!
Uwielbiam taki makaron! Zdjęcie śliczne 🙂