Szaszłyki z kurczaka
Proste i smakowite szaszłyki z grilla … kurczak, papryka, boczek i odrobina cebuli.
Składniki:
4 pojedyncze piersi z kurczaka
4 papryki (zielona i czerwona)
2 cebule
200 g surowego boczku pokrojonego w cienkie plasterki
Składniki na marynatę:
3-4 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki
1/3 łyżeczki czerwonej mielonej papryki chili
sól morska
Dodatkowo:
długie patyczki do szaszłyków ok. 10 sztuk
Wykonanie:
Składniki na marynatę umieszczamy w większej misce i dokładnie mieszamy.
Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę (ok. 4 cm x 4cm). Kurczaka wrzucamy do marynaty i dokładnie mieszamy tak, aby każdy kawałek był nią pokryty. Odstawiamy na ok. 30 minut. W tym czasie myjemy i kroimy papryki w kostkę wielkości kurczaka. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki.
Wyjmujemy kurczaka z marynaty nadziewamy naprzemiennie z papryką i cebulą oraz kawałkami kurczaka zawiniętymi w boczek na patyki. Grillujemy lub pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200 st. C z funkcją grilla przez ok.15 minut.
Smacznego!
Dodaj komentarz