Szaszłyki z kurczaka w jogurtowej marynacie

Kurczak …  jogurt naturalny … grill … ciekawe i smaczne połączenie. Polecam do wypróbowania podczas weekendowego grillowanie 🙂

IMGP0948 IMGP0964 IMGP0973

Składniki:

1 podwójna pierś z kurczaka

400 g jogurtu naturalnego

1 płaska łyżeczka soli morskiej

½ łyżeczki ostrej papryki

1 łyżeczka słodkiej papryki

½ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

Dodatkowo:

patyczki do szaszłyków

Wykonanie:

Patyczki namaczamy w wodzie (zapobiegnie to ich spalaniu na gorącym grillu).

Mięso myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, a następnie kroimy w grubszą kostkę (ok. 4×4 cm) . Do większej miski wlewamy jogurt naturalny, dodajemy sól, pieprz i paprykę. Mieszamy i dodajemy kawałki kurczaka. Pokrywamy całe mięso marynatą i odstawiamy na pół godziny. Kawałki kurczaka wyciągamy z marynaty i nadziewamy na patyczki. Grillujemy do czasu, aż mięso zmięknie i nabierze złotego koloru.

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa