Szaszłyki z kurczaka w jogurtowej marynacie
Kurczak … jogurt naturalny … grill … ciekawe i smaczne połączenie. Polecam do wypróbowania podczas weekendowego grillowanie 🙂
Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
400 g jogurtu naturalnego
1 płaska łyżeczka soli morskiej
½ łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
½ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
Dodatkowo:
patyczki do szaszłyków
Wykonanie:
Patyczki namaczamy w wodzie (zapobiegnie to ich spalaniu na gorącym grillu).
Mięso myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, a następnie kroimy w grubszą kostkę (ok. 4×4 cm) . Do większej miski wlewamy jogurt naturalny, dodajemy sól, pieprz i paprykę. Mieszamy i dodajemy kawałki kurczaka. Pokrywamy całe mięso marynatą i odstawiamy na pół godziny. Kawałki kurczaka wyciągamy z marynaty i nadziewamy na patyczki. Grillujemy do czasu, aż mięso zmięknie i nabierze złotego koloru.
Smacznego!
Dodaj komentarz