Rustykalna tarta z wiśniami
Galette, rustykalna tarta … kruche ciasto z mieszanki pełnoziarnistych mąk … wypełnione sporą porcją wiśni. Proste i szybkie ciasto, do zrobienia na weekend, zwłaszcza w sezonie wiśniowym 🙂 .
Składniki:
270 g mąki pełnoziarnistej (pszennej, żytniej, orkiszowej)
50 g cukru pudru
200 g zimnego masła
1 jajko
Składniki do środka tarty:
500 g wydrylowanych wiśni
2 łyżki mąki ziemniaczanej
70 g cukru trzcinowego muscovado
Dodatkowo:
1 jajko do posmarowania ciasta
cukier puder do oprószenia
Wykonanie ciasto:
Mąkę z cukrem pudrem przesiewamy na stolnicę, wbijamy jajko i dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło. Wszystkie składniki ugniatamy. Ciasto rozpłaszczamy, zwijamy folią spożywczą i odkładamy na minimum pół godziny do lodówki.
Wiśnie zasypujemy mąką ziemniaczaną i cukrem. Odstawiamy.
Piekarnik nastawiamy na 200 st. C (bez termoobiegu). Ciasto lekko oprószamy mękę i rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm, najlepiej od razu na papierze do pieczenia.
Papier z ciastem przenosimy na duża blachę z wyposażenia piekarnika. Środek ciasta oprószamy jeszcze odrobiną mąki ziemniaczanej. Wykładamy owoce pozostawiając ok. 7 cm brzeg ciasta. Brzegi ciasta zawijamy na nadzienie i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Tatrę wstawiamy na ok. 35 minut do rozgrzanego piekarnika.
Podajemy posypaną cukrem pudrem.
Dodaj komentarz