Tarta z grzybami leśnymi i dynią

Quiche … kruche ciasto wypełnione jajeczno-śmietanową masą z dodatkiem boczku, grzybów leśnych i dyni. Świetna przystawka, przekąska a nawet obiad.
tarta-z-grzybami-lesnymi-i-dynia-61tarta-z-grzybami-lesnymi-i-dynia-68

Składniki na ciasto (forma średnicy 30 cm):

300 g mąki pszennej

200 g masła

1 jajko

½ łyżeczki soli

Składniki na farsz:

400 g grzybów leśnych po ugotowaniu (u mnie podgrzybki, prawdziwki, maślaki, kurki)

350 g upieczonej dyni, jak upiec dynie odpowiedź tutaj

100 g surowego boczku, pokrojonego w małą kosteczkę

1 średnia cebula

3 łyżki oliwy z oliwek

4 jajka

100 g sera cheddar

150 ml śmietany kremówki 36 %

1 łyżeczka pieprzu świeżo mielonego , można dać mniej

sól

1/3 łyżeczki suszonego rozmarynu

Wykonanie ciasto

Mąkę przesiewamy na stolnicę, wbijamy jajko i dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło i sól. Wszystkie składniki ugniatamy, ciasto zawijamy w folie spożywczą i odkładamy na minimum pół godzinę do lodówki.

Piekarnik nastawiamy na 180 st. C.

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 5 mm i  przekładamy je do formy. Formę z ciastem możemy jeszcze wstawić ciasto na 15 minut do lodówki. Po wyjęciu ciasto nakłuwając widelcem.  Na formę wyłożoną ciastem układamy papier do pieczenia, a następnie na papier wysypujemy ziarna grochu, ryżu lub fasoli. Ziarna obciążą ciasto i zapobiegną powstaniu wybrzuszeń. Tak przygotowane tatrę pieczemy w temperaturze 180 st. C przez 15 minut. Następnie papier usuwamy i pieczemy kolejne ok.10 minut do czasu, aż ciasto się ładnie zarumieni.

Wykonanie farsz:

Grzyby myjemy i gotujemy w garnku z wodą ok. 10 minut. Cebulę, kroimy w kostkę podsmażamy z boczkiem na oliwie, dodajemy ugotowane grzyby, doprawiamy solą i pieprzem. Całość smażymy do miękkości, zestawiamy z ognia. W misce roztrzepujemy jajka ze śmietaną i rozmarynem. Dodajemy grzyby z boczkiem oraz potarty ser. Całość mieszamy i wylewamy na podpieczony spód tarty, Na wierzch układamy pokrojony w kostkę upieczony miąższ dyni. Tarte wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 st. C piekarnika na ok. 25 min. Podajemy na ciepło.

Smacznego!

tarta-z-grzybami-lesnymi-i-dynia-17

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa