Tarta z lemon curd i bezą
Tarta z dostojną, chrupiącą z zewnątrz i mięciutką w środku bezą upieczoną na kruchym spodzie posmarowanym cytrynowym kremem … Pyszna elegancja!
Składniki na kruche ciasto:
250 g mąki pszennej
50 g cukru pudru
200 g zimnego masła
2 żółtka
szczypta soli
Składniki na bezę:
6 jajek (potrzebne będą tylko białka)
szczypta soli
300 g drobnego cukru do wypieków
Dodatkowo:
ok. 500 ml lemon curd z tego przepisu
Wykonanie ciasto:
Piekarnik nastawiamy na 180 st. C (z termoobiegiem).
Mąkę przesiewamy na stolnicę dodajemy cukier puder, żółtka, szczyptę soli i pokrojone w kostkę zimne masło. Wszystkie składniki ugniatamy. Ciasto formujemy w kulę, owijamy folią spożywczą i wstawiamy na około pół godziny do lodówki. Następnie ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm i przekładamy je do formy. Formę z ciastem wstawimy na ok. pół godziny do lodówki, po schłodzeniu ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy do czasu aż ciasto się łanie zarumieni, tj. ok 15 -20 minut.
Wykonanie beza:
Do wysokiego, czystego i suchego naczynia wlewamy białka, dodajemy szczyptę soli i miksujemy do uzyskania sztywnej piany. Następnie po łyżce dodajemy cukier miksując do czasu uzyskania gładkiej, elastycznej piany, w której nie będzie wyczuwalnych kryształków cukru.
Na upieczony kruchy spód wykładamy lemon curd rozprowadzamy go na całej powierzchni ciasta, a następnie delikatnie wykładamy masę białkową. Tartę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 165 st. C (z termoobiegiem) na ok.5 minut, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 135 st. C i pieczmy przez ok 1,5 godziny lub nawet chwilę dłużej. Tarte studzimy w uchylonym piekarniku.
Smacznego!
Dodaj komentarz