Tatra z wątróbką pod chrupiącymi plasterkami ziemniaków
Jedne z moich ulubionych sposobów na przyrządzenie wątróbki …kruche ciasto a na nim … wątróbki drobiowe z żurawiną … przykryte chrupiącymi chipsami ziemniaczanymi … polecam!
Składniki na ciasto ( forma średnicy 30 cm):
270 g mąki pszennej
170 g masła
1 jajko
szczypta soli
Składniki farsz:
½ kg drobiowych wątróbek
2 średnie cebule
garść suszonej żurawiny
4 łyżki oleju do smażenie
1 łyżeczka pieprzu
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki mąki
2 większe ziemniaki pocięte w cienkie plasterki
1 szkl. śmietany kremówki
1 jajko
1 łyżeczka suszonej pietruszki
Wykonanie ciasto:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, wbijamy jajko i dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło. Wszystkie składniki ugniatamy, ciasto odkładamy na 1 godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm i przekładamy do formy nakłuwając widelcem. Na formę wyłożoną ciastem układamy papier do pieczenia, a następnie na papier wysypujemy ziarna grochu, ryżu lub fasoli. Ziarna obciążą ciasto i zapobiegną powstaniu wybrzuszeń. Tak przygotowane tatrę pieczemy w temperaturze 180 st. C przez 15 minut. Następnie papier usuwamy i pieczemy kolejne ok.10 minut do czasu, aż ciasto się ładnie zarumieni.
Wykonanie farsz:
Wątróbki myjemy, odsączamy z wody i kroimy na mniejsze części, oprószamy pieprzem (solimy dopiero pod koniec smażenia, aby nie były twarde). Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka, gdy cebula się zeszkli dodajemy wątróbki, smażymy kilka minut, mieszając od czasu do czasu. Danie doprawiamy solą i oprószamy mąką smażąc 2-3 min do czasu, aż wątróbki się ładnie zarumienią.Wątróbki przekładamy na ciasto, na wierzch układamy plasterki ziemniaków, zalewamy śmietaną z rozbełtanym jajkiem, posypujemy pietruszką i wstawimy do piekarnika na 35 minut (temperatura 180 st.C).
Smacznego!
Kuszący przepis, bardzo lubię wątróbkę drobiową, świetnie smakuje duszona z cebulką. Czasem wrzucam ją do krupniku i zjadam gotowaną.
Pozdrawiam i zapraszam do mnie 🙂