Czekoladowy torcik z figami

Czekoladowe blaty biszkoptowego ciast nasączone syropem z pigwy, który to powstał podczas robienia marmolady pigwowej … przełożone krem czekoladowym na bazie bitej śmietany i serka mascarpone … całość uwieńczona słodkimi figami! Prosty w przygotowaniu i bardzo pyszny … torcik idealny do kawy na weekend!

Składniki na biszkopt (forma średnicy 20 cm)

4 jajka klasy L w temperaturze pokojowej

¾ szklanki cukru

1/3  szklanki mąki pszennej tortowej 

½ szklanki mąki ziemniaczanej

2 łyżki kakao

1 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

Składniki na krem:

500 ml śmietany kremówki 36 %

250 g serka mascarpone

3 łyżki cukru pudru (do smaku)

2 łyżki kakao

Dodatkowo:

Syrop z pigwy do skropienia blatów ciasta (można zastąpić sokiem z cytryny)

3-4 figi

Wykonanie:

Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, tylko spód.  Odstawiamy.

W mniejszej misce mieszamy mąki, proszek do pieczenia i kakao. Odstawiamy.

Białka oddzielamy od żółtek. Białka przekładamy do większej miski dodajemy szczyptę soli i miksujemy do czasu uzyskanie sztywnej piany, następnie dodajemy cukier oraz po jednym żółtku miksując do połączenia składników. Zmniejszamy obroty miksera, delikatnie miksując dodajemy stopniowo suche składniki. Puszyste ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy ok. 40 minut (to suchego patyczka) w temperaturze 170 st. C. Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Krem czekoladowy

Do wysokiego naczynia przelewamy śmietanę, miksujemy do uzyskania sztywnej piany, gdy śmietana się ubije dodajemy cukier puder, miksujemy i dodajemy serek mascarpone i kakao. Łączymy wszystkie składniki dokładnie, ale nie miksujemy zbyt długo, aby śmietana się nie zważyła. Krem przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką.

Wystudzony biszkopt kroimy na dwa równe krążki. Blat ciasta układamy na paterze, skrapiamy syropem z pigwy następnie wyciskam rozety kremu i przykrywamy drugim blatem ciasta. Wierzch tortu przyozdabiamy kremem oraz figami, ewentualnie posypujemy ciemny kakao.

Smacznego!

6 odpowiedzi na „Czekoladowy torcik z figami”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Reklama
Reklama
Archiwa