Torcik orzechowe brownie z bitą śmietaną i owocami
Czekoladowo -orzechowe ciasto … bita śmietana … maliny … jeżyny … borówki … idealne ciasto na letnie dni.
Składniki na brownie:
100 g masła orzechowego kupnego lub domowej roboty
100 g masła
100 g gorzkiej czekolady
3 jajka (białka i żółtka osobno)
szczypta soli
½ szklanki cukru
100 g mąki pszennej
2 łyżki ciemnego kakao
½ szklanki mleka
Dodatkowo:
250 ml śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
garść malin
garść borówek
garść jeżyn
Wykonanie
Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, tylko spód. Odstawiamy.
W rondlu, na małej mocy palnika, rozpuszczamy masło z czekoladą, masłem orzechowym i kakao. Odstawiamy, aby masa lekko przestygła.
Białka ubijamy na sztywną pianę z szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i miksujemy do czasu uzyskania aksamitnej piany.
Czekoladową masę przekładamy do miski i dodajemy żółtka, miksujemy do czasu połączenia składników, stopniowo dolewamy mleka i dosypujemy mąki. Gdy składniki się połączą dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 160 st. C. Brownie pieczemy ok. 15 -16 minut, do suchego patyczka (należy „wyczuć” swój piekarnik, brownie powinno być wilgotne, nieprzesuszone!). Ciasto odstawiamy do wystygnięcia.
Do wysokiego naczynia wlewamy dobrze schłodzoną śmietanę, ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder.
Na czekoladowy spód rozkładamy ubitą śmietanę i posypujemy świeżymi malinami, jeżynami i borówkami. Podajemy od razu.
Smacznego!
Dodaj komentarz